Soczysty smażony pstrąg z pieczonymi warzywami i kaszą pęczak

[ratemypost]
Time ~ 1 godz.

Składniki:

  • 200 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 150 g cebuli
  • 150 g selera
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka gałązek rozmarynu

Warzywa obierz i pokrój w kostkę 2 x 2 cm, dodaj olej, sól, igły rozmarynu i wszystko dokładnie wymieszaj. Warzywa układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut – warzywa muszą być al dente.

Kasza pęczak

Składniki:

  • 400 g ugotowanego pęczaku
  • 50 g Finuu
  • pieczone warzywa (patrz wyżej)
  • sól
  • natka pietruszki

Natkę bardzo drobno posiekaj. Do ugotowanego, ciepłego pęczaku dodaj posiekaną natkę pietruszki, upieczone wcześniej warzywa i Finuu, dopraw solą i dobrze razem wymieszaj.

Pstrąg

Składniki:

  • 400 g fileta z pstrąga
  • 50 g Finuu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól

Filety osusz, dokładnie posól i smaż na Finuu, zaczynając od strony skóry. Na koniec smażenia dodaj tymianek i czosnek, aby ryba nabrała aromatu.

Na talerzu ułóż kaszę z pieczonymi warzywami, a na niej usmażonego pstrąga, dosmaku lekko posmarowanego Finuu. Całość posyp rukolą.