Soczysty smażony pstrąg z pieczonymi warzywami i kaszą pęczak

Składniki:
- 200 g marchewki
- 200 g pietruszki
- 150 g cebuli
- 150 g selera
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- kilka gałązek rozmarynu
Warzywa obierz i pokrój w kostkę 2 x 2 cm, dodaj olej, sól, igły rozmarynu i wszystko dokładnie wymieszaj. Warzywa układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut – warzywa muszą być al dente.
Kasza pęczak
Składniki:
- 400 g ugotowanego pęczaku
- 50 g Finuu
- pieczone warzywa (patrz wyżej)
- sól
- natka pietruszki
Natkę bardzo drobno posiekaj. Do ugotowanego, ciepłego pęczaku dodaj posiekaną natkę pietruszki, upieczone wcześniej warzywa i Finuu, dopraw solą i dobrze razem wymieszaj.
Pstrąg
Składniki:
- 400 g fileta z pstrąga
- 50 g Finuu
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- sól
Filety osusz, dokładnie posól i smaż na Finuu, zaczynając od strony skóry. Na koniec smażenia dodaj tymianek i czosnek, aby ryba nabrała aromatu.
Na talerzu ułóż kaszę z pieczonymi warzywami, a na niej usmażonego pstrąga, dosmaku lekko posmarowanego Finuu. Całość posyp rukolą.