Risotto z gorgonzolą z delikatnymi karmelizowanymi gruszkami
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki Finuu
- 200 g ryżu do risotto (arborio)
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 g gorgonzoli
- 50 g parmezanu
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Smaż na patelni, na której wcześniej rozpuścisz dwie łyżki Finuu, aż się zeszklą. Dodaj ryż, a gdy się zeszkli dokładnie wymieszaj z Finuu. Następnie na patelnię wlej białe wino. Podgrzewaj, aż wino odparuje, następnie partiami dodaj bulion do momentu, aż ryż będzie al dente. Następnie dodaj gorgonzolę i parmezan. Dokładnie mieszaj przez około 1-2 minuty, aż sery się rozpuszczą. Całość możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Risotto powinno mieć lekko luźną konsystencję, ale nie powinno się za bardzo rozpływać.
Karmelizowane gruszki
Składniki:
- 2 gruszki
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki Finuu
Gruszki pokrój w ósemki, wycinając gniazda nasienne. Na patelni rozpuść Finuu i dodaj miód. Na rozgrzane Finuu z miodem ułóż kawałki gruszki i karmelizuj je.
Gotowe risotto przełóż do miseczek, na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki i posyp całość parmezanem w płatkach i tymiankiem.