Pieczony omlet w delikatnym wydaniu z warzywami i parmezanem

[ratemypost]
Time ~ 25 min.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka Finuu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • garść roszponki
  • pomidorki koktajlowe do podania
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

Warzywa pokrój w kostkę i smaż na Finuu z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Wbij jajka do miski i wymieszaj dokładnie z jogurtem, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli masz patelnię, którą możesz włożyć do pieca, to przesmaż na niej warzywa i zalej masą jajeczną, posyp startym parmezanem i całość włóż do piecarozgrzanego do 180 stopni C, na około 15 minut. Jeśli nie, to smaż omlet pod przykryciem, aż jajka dobrze się zetną, uważając, aby się nie przypalił. Podaj go ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi, roszponką i startym parmezanem.