Pieczony łosoś w lekkiej kompozycji z surówką z surowej cukinii, świeżych ziół, orzechów piniowych i pomidorków koktajlowych

Składniki:
- 400 g fileta łososia ze skórą
- 1 łyżka Finuu
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz cytrynowy
Filety z łososia umyj, dokładnie osusz i układaj na papierze do pieczenia, skórą dodołu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj Finuu, gałązki świeżego tymianku, ząbki czosnku i szczelnie zawiń. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
Surówka z surowej cukinii, świeżych ziół, orzechów piniowych i pomidorków koktajlowych
Składniki:
- 2 cukinie
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- 50 g orzeszków piniowych
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Cukinię za pomocą obieraczki potnij na wstążki. Natkę i koperek posiekaj. Orzeszki praż na suchej patelni. Pomidorki umyj i przetnij na pół. Wszystkie składniki wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Upieczoną rybę podawaj lekko posmarowaną Finuu oraz w towarzystwie surówki i świeżych ziół.