Lekkie orkiszotto z dynią, natką pietruszki i parmezanem

[ratemypost]
Time ~ 40 min.

Składniki:

  • 400 g ugotowanego orkiszu
  • 500 ml bulionu
  • 3 cebule
  • 2 łyżki Finuu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g dyni piżmowej
  • 50 g parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • serek mascarpone

Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej dwie łyżki Finuu, dodaj cebulę i całość chwilę przesmaż. Następnie dodaj pokrojoną dynię, całość lekko posól i mieszając podsmażaj przez kilka minut. Do warzyw dodaj orkisz, całość zalej bulionem i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj śmietankę i gotuj dalej około 10 minut na wolnym ogniu. Na samkoniec dodaj mascarpone i starty parmezan. Całość mieszaj i dopraw solą i pieprzem. Podaj posypane tymiankiem i startym parmezanem.