Delikatny krem z kalafiora z chrupiącą, ziołową ciecierzycą

/ 5.

0

Time ~ 45 min.

Składniki na około 8 porcji:

  • 1 duży kalafior
  • 700 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule białe, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól, cukier – do smaku
  • 3 łyżki Finuu
  • sok z 1/2 cytryny

Czosnek oraz cebulę podsmaż w rondelku na Finuu, dodaj różyczki kalafiora i jeszcze chwilę smaż. Następnie warzywa zalej mlekiem i bulionem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę.

Całość miksuj na gładki krem. Na koniec dodaj sok z cytryny idopraw solą oraz cukrem. Przelej do miseczek i podaj z aromatyczną, ziołową ciecierzycą oraz świeżą bagietką posmarowaną Finuu.

Chrupiąca, ziołowa ciecierzyca

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 50 ml oleju

Ciecierzycę odlej z zalewy i przełóż do miski. Dodaj olej, wszystkie przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie mieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie ciecierzycę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut, aż ładnie się zezłoci. Podawaj z zupą. Może też stanowić pyszną przekąskę!