Delikatne jesienne minestrone z dynią, szpinakiem, fasolką i kaszą jęczmienną

Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 300 g dyni piżmowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g liści szpinaku
- 200 g fasolki szparagowej
- 100 g mrożonego groszku
- 120 g kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 3 łyżki Finuu
- sól, pieprz
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Obetnij końcówki z fasolki szparagowej i strączki przekrój na pół. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na rozpuszczonym w rondlu Finuu. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilę przesmaż, uważając żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Następnie do garnka dodaj pokrojoną dynię oraz fasolkę, całość mieszaj i chwilę przesmaż. Do warzyw wsyp groszek i całość zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. W połowie gotowania wsyp kaszę i gotuj ją w zupie. Na koniec wrzuć liście szpinaku.
Gotową zupę podaj z dodatkiem ziołowych grzanek i Finuu.
Ziołowe grzanki do zupy
Składniki:
- 3-4 kromki bagietki razowej
- 2 łyżki Finuu
- 2 łyżki mieszanki ulubionych przypraw
Na patelni rozgrzej Finuu, układaj kromki bagietki i podsmaż je, aż się zarumienią.Na koniec dosyp ulubione zioła i energicznie potrząsaj patelnią, aby wszystkie grzanki dobrze pokryły się ziołami.