Delikatne jesienne minestrone z dynią, szpinakiem, fasolką i kaszą jęczmienną

/ 5.

0

Time ~ 45 min.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 300 g dyni piżmowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g liści szpinaku
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 100 g mrożonego groszku
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 3 łyżki Finuu
  • sól, pieprz

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Obetnij końcówki z fasolki szparagowej i strączki przekrój na pół. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na rozpuszczonym w rondlu Finuu. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilę przesmaż, uważając żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Następnie do garnka dodaj pokrojoną dynię oraz fasolkę, całość mieszaj i chwilę przesmaż. Do warzyw wsyp groszek i całość zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. W połowie gotowania wsyp kaszę i gotuj ją w zupie. Na koniec wrzuć liście szpinaku.

Gotową zupę podaj z dodatkiem ziołowych grzanek i Finuu.

Ziołowe grzanki do zupy

Składniki:

  • 3-4 kromki bagietki razowej
  • 2 łyżki Finuu
  • 2 łyżki mieszanki ulubionych przypraw

Na patelni rozgrzej Finuu, układaj kromki bagietki i podsmaż je, aż się zarumienią.Na koniec dosyp ulubione zioła i energicznie potrząsaj patelnią, aby wszystkie grzanki dobrze pokryły się ziołami.