Lekkie danie z jajek poche z chrupiącą szynką dojrzewającą, sosem holenderskim i pomidorkami
Składniki:
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- 2 jajka
- garść pomidorków koktajlowych
- pół pęczka natki pietruszki
- garść szpinaku „baby”
Plastry szynki ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez 10 minut, aż nabiorą chrupkości.
Przygotuj jajka poche. W garnku mieszaj wodę z octem w proporcji na 1 litr wody1 łyżka octu. Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i wbijaj do niego jajko. Gotuj 2-2,5 minuty.
Jajko podaj na grzance z sosem holenderskim, chipsem z szynki, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.
Lekki sos holenderski
Składniki:
- 3 żółtka
- 3 łyżki rozpuszczonego Finuu
- sok z ¼ cytryny
- sól
Na garnek z wolno gotującą się wodą połóż miskę w taki sposób, aby nie dotykaławody. Umieść w niej żółtka i zacznij ubijać trzepaczką. Musisz uważać, aby nie podgrzać za bardzo miski, ponieważ żółtka się zetną i sos się nie uda. Po ok. 2 minutach ubijania zacznij powoli dodawać rozpuszczone Finuu, ciągle ubijając. Gdy sos będzie już puszysty, dodaj sok z cytryny i sól.