Lekkie danie z jajek poche z chrupiącą szynką dojrzewającą, sosem holenderskim i pomidorkami

[ratemypost]
Time ~ 25 min.

Składniki:

  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 2 jajka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść szpinaku „baby”

Plastry szynki ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez 10 minut, aż nabiorą chrupkości.

Przygotuj jajka poche. W garnku mieszaj wodę z octem w proporcji na 1 litr wody1 łyżka octu. Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i wbijaj do niego jajko. Gotuj 2-2,5 minuty.

Jajko podaj na grzance z sosem holenderskim, chipsem z szynki, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.

Lekki sos holenderski

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki rozpuszczonego Finuu
  • sok z ¼ cytryny
  • sól

Na garnek z wolno gotującą się wodą połóż miskę w taki sposób, aby nie dotykaławody. Umieść w niej żółtka i zacznij ubijać trzepaczką. Musisz uważać, aby nie podgrzać za bardzo miski, ponieważ żółtka się zetną i sos się nie uda. Po ok. 2 minutach ubijania zacznij powoli dodawać rozpuszczone Finuu, ciągle ubijając. Gdy sos będzie już puszysty, dodaj sok z cytryny i sól.