Lekka kompozycja gnocchi ze słodkich ziemniaków z sosem z tymianku, cebuli i czosnku oraz z prażonymi orzechami laskowymi

/ 5.

0

Time ~ 45 min.

Składniki:

  • 300 g batata
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej typ 480
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g parmezanu
  • pieprz, sól

Batata ponakłuwaj widelcem, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około godzinę. Upieczonego batata ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, pieprz, sól i starty parmezan i całość wymieszaj. Powoli dosyp mąkę pszenną. Ciasto ma być jednolite i nie klejące się do rąk. Odłóż ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Później formuj wałeczki, pokrój na kawałki wielkości kęsa. Widelcem zrób zagłębienie w każdej klusce. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż kluski wypłyną.

Sos do gnocchi

Składniki:

  • 3 łyżki Finuu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka listków tymianku

Na patelni rozpuść Finuu i powoli karmelizuj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek wraz z tymiankiem.

Gnocchi podawaj z dodatkiem sosu z karmelizowanej cebuli. Danie posypujemy startym parmezanem, orzechami pieczonymi i tymiankiem.