Lekka kompozycja gnocchi ze słodkich ziemniaków z sosem z tymianku, cebuli i czosnku oraz z prażonymi orzechami laskowymi
Składniki:
- 300 g batata
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej typ 480
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 30 g parmezanu
- pieprz, sól
Batata ponakłuwaj widelcem, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około godzinę. Upieczonego batata ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, pieprz, sól i starty parmezan i całość wymieszaj. Powoli dosyp mąkę pszenną. Ciasto ma być jednolite i nie klejące się do rąk. Odłóż ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Później formuj wałeczki, pokrój na kawałki wielkości kęsa. Widelcem zrób zagłębienie w każdej klusce. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż kluski wypłyną.
Sos do gnocchi
Składniki:
- 3 łyżki Finuu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka listków tymianku
Na patelni rozpuść Finuu i powoli karmelizuj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek wraz z tymiankiem.
Gnocchi podawaj z dodatkiem sosu z karmelizowanej cebuli. Danie posypujemy startym parmezanem, orzechami pieczonymi i tymiankiem.