Puszyste ciasto razowo-orzechowe z duszonymi śliwkami

[ratemypost]
Time ~ 50 min.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 1250
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 125 g zimnego Finuu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przesiej obie mąki do miski, dodaj zimne Finuu, pokrojone w drobną kostkę jajo, orzechy włoskie, cukier i cynamon. Wszystko wyrabiaj dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta. Odłóż ciasto do lodówki zawinięte w folię na godzinę.

Duszone śliwki

Składniki:

  • 300 g śliwek
  • 1 łyżka Finuu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Śliwki pokrój na ćwiartki i pozbądź się pestek. W rondelku rozgrzej Finuu, dodaj śliwki, cukier i cynamon. Duś przez około 10 minut. Odstaw do przestudzenia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm w foremce do tarty, nałóż na nie duszone śliwki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut.

Upieczone ciasto podaj z gęstym jogurtem i tymiankiem.