Puszyste ciasto razowo-orzechowe z duszonymi śliwkami
Składniki:
- 200 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej razowej typ 1250
- 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 125 g zimnego Finuu
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Przesiej obie mąki do miski, dodaj zimne Finuu, pokrojone w drobną kostkę jajo, orzechy włoskie, cukier i cynamon. Wszystko wyrabiaj dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta. Odłóż ciasto do lodówki zawinięte w folię na godzinę.
Duszone śliwki
Składniki:
- 300 g śliwek
- 1 łyżka Finuu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Śliwki pokrój na ćwiartki i pozbądź się pestek. W rondelku rozgrzej Finuu, dodaj śliwki, cukier i cynamon. Duś przez około 10 minut. Odstaw do przestudzenia.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm w foremce do tarty, nałóż na nie duszone śliwki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut.
Upieczone ciasto podaj z gęstym jogurtem i tymiankiem.