Puszyste bułeczki drożdżowe z malinami i płatkami migdałowymi

[ratemypost]
Time ~ 2 godz.

Składniki na 10 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej typ 450-480
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 100 g Finuu
  • 250 ml mleka 2%
  • 165 g brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 jajko do smarowania
  • 150 g dżemu malinowego
  • 50 g płatków migdałowych

Finuu i cukier rozpuść w ciepłym mleku. Gdy będzie letnie (ok. 30 stopni C), dodajdrożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Następnie całość wymieszaj z mąką i jajkamido uzyskania gładkiego miękkiego, lekko lepiącego się ciasta. Ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i znowu odstaw do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta – dosyć cienko (3-4 mm). Rozwałkowane ciasto posmaruj dżemem malinowym i posyp płatkami migdałowymi. Całość zwiń i pokrój na kawałki o grubości ok 3-4 cm. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między nimi. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę (aż podwoją objętość). Napuszone bułki smaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopniC.Przed samym włożeniem bułek możesz lekko zaparować piekarnik zraszaczem lubwlewając 3-4 łyżki wody na dno piekarnika. Wtedy lepiej wyrosną podczas pieczenia. Piecz przez około 20-25 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podawaj po przestudzeniu. Możesz je również posypać cukrem pudrem oraz posmarować Finuu.