Delikatny krem z kalafiora z chrupiącą, ziołową ciecierzycą
Składniki na około 8 porcji:
- 1 duży kalafior
- 700 ml mleka
- 300 ml śmietanki 30%
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 cebule białe, pokrojone w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól, cukier – do smaku
- 3 łyżki Finuu
- sok z 1/2 cytryny
Czosnek oraz cebulę podsmaż w rondelku na Finuu, dodaj różyczki kalafiora i jeszcze chwilę smaż. Następnie warzywa zalej mlekiem i bulionem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę.
Całość miksuj na gładki krem. Na koniec dodaj sok z cytryny idopraw solą oraz cukrem. Przelej do miseczek i podaj z aromatyczną, ziołową ciecierzycą oraz świeżą bagietką posmarowaną Finuu.
Chrupiąca, ziołowa ciecierzyca
Składniki:
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 50 ml oleju
Ciecierzycę odlej z zalewy i przełóż do miski. Dodaj olej, wszystkie przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie mieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie ciecierzycę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut, aż ładnie się zezłoci. Podawaj z zupą. Może też stanowić pyszną przekąskę!