Risotto z gorgonzolą z delikatnymi karmelizowanymi gruszkami

[ratemypost]
Time ~ 35 min.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Finuu
  • 200 g ryżu do risotto (arborio)
  • 200 ml wina białego wytrawnego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g gorgonzoli
  • 50 g parmezanu

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Smaż na patelni, na której wcześniej rozpuścisz dwie łyżki Finuu, aż się zeszklą. Dodaj ryż, a gdy się zeszkli dokładnie wymieszaj z Finuu. Następnie na patelnię wlej białe wino. Podgrzewaj, aż wino odparuje, następnie partiami dodaj bulion do momentu, aż ryż będzie al dente. Następnie dodaj gorgonzolę i parmezan. Dokładnie mieszaj przez około 1-2 minuty, aż sery się rozpuszczą. Całość możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Risotto powinno mieć lekko luźną konsystencję, ale nie powinno się za bardzo rozpływać.

Karmelizowane gruszki

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki Finuu

Gruszki pokrój w ósemki, wycinając gniazda nasienne. Na patelni rozpuść Finuu i dodaj miód. Na rozgrzane Finuu z miodem ułóż kawałki gruszki i karmelizuj je.

Gotowe risotto przełóż do miseczek, na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki i posyp całość parmezanem w płatkach i tymiankiem.