Lekka sałatka cezar z jajkiem i krewetkami
Składniki:
- 2 sałaty rzymskie „baby”
- 16 krewetek w rozmiarze 16/20 (obranych)
- 2 łyżki Finuu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki startego sera dojrzewającego np. parmezan
- 1 posiekane anchois
- 1 posiekany ząbek czosnku
- garść pomidorków cherry
- 4 jajka
- sól, pieprz
Sałatę umyj i rwij w mniejsze kawałki. Jogurt grecki wymieszaj z serem dojrzewającym, posiekanym czosnkiem i anchois. Dopraw solą i pieprzem.
Krewetki osusz na ręczniku papierowym. Możesz je zamarynować dzień wcześniejw czosnku i chilli. Na około 15 minut przed smażeniem wyjmij krewetki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Lekko je posól i smaż na patelni na rozgrzanej łyżce Finuu. Po około minucie smażenia, przekręć krewetki na drugą stronę.
Za pomocą pinezki zrób bardzo małą dziurkę w skorupce w bardziej spłaszczonej części jajka, tam gdzie jest komora powietrzna. Gotuj jajka 6 i pół minuty we wrzątku. Po tym czasie zahartuj je i bardzo delikatnie obierz.
Sałatę rzymską wymieszaj z sosem i ułóż na talerzu, na górę wykładaj krewetki, pokrojone pomidorki cherry oraz jajko, a wierzch posypujemy wiórkami parmezanu.
Podaj ze świeżym pieczywem posmarowanym Finuu.