Lekka sałatka cezar z jajkiem i krewetkami

[ratemypost]
Time ~ 40 min.

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie „baby”
  • 16 krewetek w rozmiarze 16/20 (obranych)
  • 2 łyżki Finuu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki startego sera dojrzewającego np. parmezan
  • 1 posiekane anchois
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • garść pomidorków cherry
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sałatę umyj i rwij w mniejsze kawałki. Jogurt grecki wymieszaj z serem dojrzewającym, posiekanym czosnkiem i anchois. Dopraw solą i pieprzem.

Krewetki osusz na ręczniku papierowym. Możesz je zamarynować dzień wcześniejw czosnku i chilli. Na około 15 minut przed smażeniem wyjmij krewetki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Lekko je posól i smaż na patelni na rozgrzanej łyżce Finuu. Po około minucie smażenia, przekręć krewetki na drugą stronę.

Za pomocą pinezki zrób bardzo małą dziurkę w skorupce w bardziej spłaszczonej części jajka, tam gdzie jest komora powietrzna. Gotuj jajka 6 i pół minuty we wrzątku. Po tym czasie zahartuj je i bardzo delikatnie obierz.

Sałatę rzymską wymieszaj z sosem i ułóż na talerzu, na górę wykładaj krewetki, pokrojone pomidorki cherry oraz jajko, a wierzch posypujemy wiórkami parmezanu.

Podaj ze świeżym pieczywem posmarowanym Finuu.