Zdrowe śniadanie z korzenną granolą z jogurtem naturalnym i owocami

[ratemypost]
Time ~ 5 min.

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g pestek słonecznika
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta zmielonego imbiru
  • 60 g Finuu
  • 60 g miodu
  • szczypta soli

Na patelni praż wszystkie suche składniki i przerzuć je do miski. Następnie na patelni rozpuść Finuu i miód. Gdy się rozpuszczą, dodaj do nich zawartość miski i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj dokładnie i podgrzewaj jeszcze przez około 2-3 minuty. Później przełóż na blaszkę, żeby ostygło.

DODATKOWO:
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g malin
  • 2 garście nerkowców lub innych orzechów
Do miseczki nałóż jogurt i dodaj maliny. Obok wsyp przygotowaną granolę i dodaj
nerkowce. Jogurt możesz również podać z innymi sezonowymi owocami.